Svarsiden  >>  Astma
      Svarsiden
Skriv ut     
Dato : 22/9/2011
Kategori : Allergi
Underkategori : Astma
Titte : Sammenheng mellom katteallergi og astma?
Spørsmål : Hei. Vår gutt på 5,5 år har akkurat fått påvist katteallergi, i tillegg til diverse pollenallergier og litt utslag på hund og peanøtter (prikktest). For et år siden tok han en blodprøvetest som viste utslag på pollen og peanøtt, men ikke katt og hund. Har han da utviklet allergi mot dyr det siste året? Vi har katt og har hatt denne siden før gutten ble født. Han ser ikke ut til å reagere på kontakt med katten. Vi lot ham allergitestes nå igjen fordi vi opplevde at i bjørkepollensesongen i vår at han fikk tydelig tegn på astma (hoste kveld/natt i lengre periode, tungpustet, ventolin hjalp). Legen mente det nok var allergi-utløst astma, spesielt siden astmaen kun viser seg i perioden der bjørka avgir mest allergener. Nå er vårt spørsmål om hvor stor sammenheng det er mellom katteallergien og astmaen (og andre allergier)? VI vil gjøre det som må til for guttens beste (omplassere katten e.l.) men vil jo ikke gjøre det unødvendig. Når han ikke reagerer direkte på katt, kan eksponeringen hans med katteallergene daglig likvel forårsake annen allergisk reaksjon og/eller astma? Hvilket råd kan dere gi ang. dyr? Vi har lest mye på sidene til Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk, men klarer ikke å finne et entydig svar. Det bør nevnes at den ene foreldren er både allergisk (pollen, katt, hund, midd etc) og har atopisk eksem som voksen. Så vi vet han er utsatt.... Tusen takk for svar.
Besvart av : Jan Ivar Holme
Svar : Hei og takk for spørsmål.
Har dere tatt en blodprøver for å se på om han også er allergisk mot katt?
Dersom din sønn er allergisk mot katt og dere har katten hjemme er det ca 40% mulighet for at han utvikler  en kronisk astma.
Katteallerger er sterke allergener og sitter mest i spyttet fra katten, som så slikker seg på hårene så blir allergnene fraktet til hårene som så faller av og ligger i hele huset.
Når barn er sinsibilisert mot et dyehårsallergen vil jeg ikke anbefale å ha dyet i huset. Dessverre!
Lykke til!
Relaterte artikler
Hva er astma?
Astma er en luftveissykdom.
Infeksjoner
En oversikt over de vanligste luftveis-infeksjoner hos barn.
Barnelegesenteret
Ansvarlig redaktør
Hans Henrik Odland,
fagredaktør Ole Closs,
medisink ansvarlig Gisle Rød.
Copyright Barnelegesenteret AS 2007
 
  Utviklet av Assist2net.no
Søk Forsiden Send mail Sidekart gsk normed meadjohnson astrazeneca