Svarsiden  >>  Allergi  >>  Luftveisallergi
      Svarsiden
   
Dato : 5/11/2011
Kategori : Allergi
Underkategori : Luftveisallergi
Titte : Ang "allergivennlig" hunderase.
Spørsmål : Min datter er nå 1år gammel. Vi hadde to hunder når hun ble født, men omplasserte disse da hun var 4mnd, da hun har atopisk eksem, barneastma og allergi mot melk/egg, nøtter & hvete. Vi har nå fått god kontroll på eksemen med hjelp av smøring med fuktighetskremer og kortison kun ved behov. Etter at vi gikk over til et kosthold fritt fra matvarene hun reagerer på ble eksemen og luftveissymptomene mye bedre, Hun bruker ikke astmamedisiner fast lenger, kun ved behov (og det er ca 2ganger i mnd). Vi lurer på hvor lenge vi bør vente før vi eventuelt prøver å se om det går greit med en hund av en "allergivennlig" rase. Kan vi prøve allerede nå, eller bør vi vente til hun er eldre (og hvor stor bør hun da være eventuelt?). Hilsen fra en hundeglad familie på 3
Besvart av : FN
Svar : Hei og takk for spørsmålet.
Barnet er atopisk med eksem og matallergi. Disse barna har klart økt risiko for luftvesiallergi . Denne starter ofte når matallergien/eggallergien avtar, dvs omkring 3-5 års alder. Selv om såkalt allergivennlige hunder gir mindre allergiplager, så er det også allergener i spytt, slik at de ikke er allergifrie selv om de ikke røyter. Hvis barnet har kommet  opp i 10-12 års alder og ikke vist noe tegn til  dyrehårsallergi (ved testing), vil risikoen være mindre.
Risikoen for allergi må da veies opp mot deres argumenter for å ha hund, og dere må være forberedt på å kvitte dere med den hvis det skulle utvkle seg symptomgivende allergi.
Håper dere ble litt klokere av dette svaret.

Med vennlig hilsen
Frode Njå, barnelege
Relaterte artikler
Hva er astma?
Astma er en luftveissykdom.
Infeksjoner
En oversikt over de vanligste luftveis-infeksjoner hos barn.
Barnelegesenteret
Ansvarlig redaktør
Hans Henrik Odland,
fagredaktør Ole Closs,
medisink ansvarlig Gisle Rød.
Copyright Barnelegesenteret AS 2007
 
  Utviklet av Assist2net.no
Søk Forsiden Send mail Sidekart gsk normed meadjohnson astrazeneca