Hovedside  >>  Nytt om morsmelkerstatninger
      Hovedside
Av Frode Njå/Ole Closs , 16.09.2010

Nytt om morsmelkerstatninger for barn med kumelkallergi/intoleranse.
Frode Njå/Ole Closs 16.9.2010


Det har vært store endringer i tilbudet av spesialmorsmelkerstatninger de senere årene, og det er på tide med en oppdatering.

Soyabaserte morsmelkeerstatninger.
Den største endringen er kanskje at de soyabaserte morsmelkerstatningene er fjernet fra markedet i Norge. Soya Semp (Semper) (senere Minimax soya) og Prosobee (Mead Johnson) var mye brukt tidligere når smaken på de andre spesialtilleggene ikke falt i smak. Pga frykt for soyaallergi og mulighet for hormonlignende effekt ved store inntak i første leveår, gikk salget ned i Europa. Derfor forsvant de soyabaserte tilleggene fra apotek ila 2009.

Mange tyr imidlertid fortsatt til soyabaserte ”melkedrikker” som forhandles i nesten enhver matbutikk, sammen med rismelk, havremelk med mer. Dette kan være et alternativ for noen, men husk at disse drikkene ikke er fullverdige ernæringsdrikker slik de apotekforhandlete var. Det advares også mot å gi mye rismelk til barn < 3 år pga påvist mikroskopiske mengder arsenikk i denne melken (opptak fra forurenset jordsmonn).

Kumelkbaserte morsmelkerstatninger(hydrolysater).
Kumelkbaserte melkeerstatninger, såkalte hydrolysater, er laget av kumelkprotein som er behandlet på en måte som gjør at de fleste barn med allergi/intoleranse tåler det.
Her er det kommet en ny aktør på dette markedet, Nestlè. De har fra før store markedsandeler av vanlig morsmelktillegg og barnemat. Nestlès erstatning heter Althera, og er basert på myse. Den er ekstensivt hydrolysert, inneholder laktose (melkesukker) og det hevdes at den skal være bedre på smak enn tilsvarende produkter på markedet (Nutramigen (Mead Johnson), Profylac (ALK)). Den bedrete smaken skal skyldes laktosen, men den kan derfor ikke benyttes av de som har laktoseintoleranse.
Nutramigen er kommet i ny utgave. Den er tilsatt en spesielle type fettsyrer (”Lipil”) som tilsvarer fettstoffene i brystmelk og skal bl.a. gi bedret synsevne hos barna. Nutramigen har også fått bedre smak, og er nå i 2 varianter. Nutramigen, for barn opptil 6 mndr. alder, og Nutramigen 2 for barn over 6 mndr.
LGG-utgaven som ble introdusert i 2002/3 er fjernet i Norge da man ikke har kunne dokumentere helsegevinst (men er fortsatt på markedet i de fleste europeiske land).

Videre har vi fortsatt Pepdite (0-1 år) og Pepdite 1+ (nøytral eller banansmak) på markedet, denne er fortsatt et alternativ pga. ok smak, da noen ikke klarer tilvenningen av smak på de ovenfor nevnte produktene.

NAN HA er ikke godkjent for refusjon da den ikke er tilstrekkelig hydrolysert for å unngå allergi/intoleranse-reaksjoner, men fås fortsatt på apotek.

Aminosyrebaserte morsmelkerstatninger.
Dette er melkeerstatninger for barn som av ulike grunner heller ikke tåler hydrolysater.Det finnes en spesial Nutramigen som kalles AA (står for amnio acids) for barn som ikke tåler vanlig Nutramigen. Neocate (Nutricia, tidligere SHS), som har vært på markedet i flere år, er et tilsvarende produkt. Den er nå videreutviklet og finnes i ulike typer. Neocate med tilsetning av spesielle fettstoffer (LCP) for 0-1 år (fullverdig ernæring), Neocate Active (nøytral smak og solbærsmak, i doseposer) for barn over 1 år (ikke-fullverdig ernæring) og Neocate Advance (fullverdig ernæring) for barn 1-10år (med nøytral smak eller banan/vanilje).

I tillegg er det lansert Neocate Nutra i 2010 som har samme aminosyreinnhold som de andre, men er tilsatt et fortykningsmiddel som gjør at den kan spises alene som grøt ellers blandes i andre grøter eller fruktpureer og lignende.

Laktoseintoleranse.
De fleste morsmelkerstatninger(unntatt Althera), er laktosefri og kan brukes av barn med laktoseintoleranse. Smak er imidlertid et problem og det er nok i denne gruppen savnet av de soyabaserte erstatningene har vært størst. Tine har imidlertid kommet med en helt laktosefri melk som er svært lik vanlig melk på smak. Barn med laktoseintoleranse kan derfor i de aller fleste tilfeller benytte laktosefri melk fra daglivarebutikkene. Den dekker behovet til barn over 1 års alder. Barn med melkeallergi eller kumelkproteinintoleranse kan ikke bruke laktosefri melk.


Dekning på blå resept.
Det har også blitt nye regler for godkjenning av refusjon på blå resept. Det kan kun søkes av spesialist i barnesykdommer, skjemaet er blitt forenklet og går til sentraliserte NAV-kontorer for hver helseregion, og blir som regel behandlet inne 2 uker. Det gis da en generell godkjenning som gjelder alle spesialerstatningsprodukter som står på NAV’s liste, slik at det er nok å søke en gang for alle. Godkjenningen er som regel gyldig inntil fylte 10 år selv om de fleste blir kvitt sin allergi/intoleranse lenge før.

Skriv ut     
 
 1 av 4
Relaterte artikler
Hva er astma?
Astma er en luftveissykdom.
Infeksjoner
En oversikt over de vanligste luftveis-infeksjoner hos barn.
Barnelegesenteret
Ansvarlig redaktør
Hans Henrik Odland,
fagredaktør Ole Closs,
medisink ansvarlig Gisle Rød.
Copyright Barnelegesenteret AS 2007
 
  Utviklet av Assist2net.no
Søk Forsiden Send mail Sidekart gsk normed meadjohnson astrazeneca